Egyéb kategória

Élményteli ősz a szőlőtőkék árnyékában

A Tokaji borvidék minden évszakban gyönyörű, ám ősszel igazán különleges hangulata van. A színes, mustillatú táj mellett számos kiváló program nyújt különleges élményt a látogatóknak.

Az Unesco világörökségi listán is szereplő Tokaji borvidéket egyre többen és egyre hosszabb időre keresik fel az idelátogatók. Magyarország leghíresebb borvidéke nemcsak kiváló pincészetekkel és borokkal, hanem kiemelkedő minőségű szállásokkal és népszerű programokkal, fesztiválokkal is csábítja a turistákat.

Akárcsak az itt készült borok, az őszbe öltözött Tokaji borvidék is elvarázsoló lenyűgöző sokszínűségével, meleg illataival, vibráló frissességével. A szüreti időszakban pedig többek között a Tokaj-Hegyaljai Szüreti Napok, a Disznókő Tokaj Futókör, a Tokaj-Hegyalja Piac, vagy akár csak egy, a borkészítés rejtelmeibe bepillantást nyújtó, pincelátogatással egybekötött birtoktúra is kitűnő kikapcsolódás. 

Pincelátogatás a Disznókő Szőlőbirtokon

Tokaj-Hegyaljai Szüreti Napok

A legnépszerűbb őszi program az idén immár 90 éves Tokaj-Hegyaljai Szüreti Napok, mely minden év október első hétvégéjén kerül megrendezésre. Szeptember 30. és október 2. között hagyományos szüreti felvonulás, borászati rendezvények, színes gyerekprogramok, főzőversenyek, nyitott pincék és különleges zenei koncertek várják a látogatókat. A gasztro sétány finom falatokkal, a kézművesek utcája ajándéktárgyakkal, a borászok pedig szebbnél-szebb borokkal készülnek. Szeretettel várunk mi is minden érdeklődőt a Bortéren, ahol a Disznókő borai is kóstolhatóak lesznek. 

Disznókő Tokaj Futókör

A 9. Disznókő Tokaj Futókör verseny 2022. október 9-én kerül megrendezésre

Október 9-én a Miskolci Marathon Club szervezésében a 9. Disznókő Tokaj Futókör terepfutóversenyen várjuk azokat, akik különleges környezetben, a 2017-ben „Magyarország legszebb szőlőbirtoka” címet elnyert Disznókő Szőlőbirtokon és a környező dűlőkön, igazi szüreti hangulatban szeretnének futni, kocogni. 

A verseny házigazdája birtokigazgatónk, Mészáros László. Ő maga is aktív futó, és mint a korábbi években, idén is részt vesz a versenyen, melyen mini-, kis- és félmaratoni távon, illetve félmaratoni váltóban lehet indulni. A nevezési díj az egyedi befutóérem, és a névre szóló rajtszám mellett – a 18 év feletti nevezők számára – a Disznókő felajánlásából tartalmaz egy üveg finom bort, a célba érkezők pedig a Sárga Borház Étteremnek köszönhetően egy tányér meleg ételre is számíthatnak. Kitűnő alkalom ez összekötni a borozást egy izgalmas programmal azoknak is, akik egyszerűen csak szurkolnának vagy sétálnának a színpompás őszi tájban gyönyörködve. 

Száguldás a szőlőtőkék között

Rally Európa-bajnokság a Disznókő Szőlőbirtokon

November 11-13. között ismét Magyarország ad otthont a Rally Európa-bajnokság (ERC) következő állomásának. Az előző évekhez hasonlóan, szombaton és vasárnap egész nap a Zempléni-hegységben és a Tokaji borvidéken zajlik a verseny, melynek útvonala többek között a Disznókő Szőlőbirtokot is érinti. A szőlőtőkék között kijelölt gyorsasági versenyre festői környezetben, látványos nézői pontokkal és finom borokkal várjuk az autóversenyzés rajongóit. 

Állítsa össze saját kóstolósorát! 

Válassza 6 borból álló, klasszikus borkóstoló sorunkat!

Borbutikunk október végéig hétköznapokon 10:00 -17:00, hétvégén 18:00 óráig várja mindazokat, akik történelmi pincénkben vagy a dombtetőn lévő filagóriánál szívesen ismerkednének meg közelebbről is borainkkal. A kora őszi napok hangulatához a száraz borok kedvelőinek a furmint és hárslevelű házasításából készült Inspiration-t vagy a csak nálunk kóstolható, jótékonysági hárslevelűnket, a Visust ajánljuk. A különlegességek iránt nyitott vendégeinknek javasoljuk, hogy kóstolják meg a a sherry borok ízemlékeit magán viselő száraz szamorodninkat, melynek testes és lendületes karakterét csodálatosan hosszú, fűszeres lecsengés teszi emlékezetessé.

Az édes borok rajongóit késői szüretelésű boraink, szamorodnink vagy aszúink széles választéka várja. Válasszon borkóstolóink közül – Disznókő Klasszikus Tokaji Borsor, Eszenciakóstoló, Vertikális Aszúkóstoló –, vagy állítsa össze saját kóstolósorát! Akár ötven fős csoportokat is szeretettel várunk! A zökkenőmentes fogadtatás érdekében kérjük, hogy a nagyobb csoportok a látogatás ellőtt előre jelentkezzenek be. Látogatásról és kóstolásról érdeklődni a borbutik@disznoko.hu email címen vagy a +36 30 2899 449-es telefonszámon lehetséges. 

Tokaj-Hegyalja Piac

Minden hónap második vasárnapján a Sárga Borház udvarán

Aki szeretné a környék termelőinek finomságait megkóstolni, vagy a helybéli kézművesek használati- és ajándéktárgyaiból válogatni, annak érdemes útba ejteni a (minden) hónap második vasárnapján tartott Tokaj-Hegyalja Piacot, melynek a Sárga Borház udvara ad otthont. A Tokaji borvidék kapujában, a 37-es főút mentén az egykori présházból kialakított, klasszicista stílusú műemlék épületben található étterem ilyenkor különleges Piac Menüvel is készül. A környék leghíresebb étterme nem véletlenül olyan népszerű kiinduló vagy zárópontja a környékre tervezett kirándulásoknak, melyek minden évszakban újabb felfedezésekre csábítják a Tokaji borvidék természeti- és kulturális örökségére kíváncsi látogatókat.