Egyéb kategória

Furmint 2022 – Új tavaszi kedvenc, jellegzetes Disznókő stílusban

A Disznókő Furmint 2022 szépsége az ellentétekben rejlik. A fehér virágok lágyságát ötvözi a vulkanikus terroir erejével, az érett gyümölcsök krémességét a friss savak intenzív ropogósságával. Karakteres, mégis kifinomult.

2022 – Forró és száraz év

A hűvös és száraz tavasz miatt a szőlő az átlagosnál jóval később fakadt, amit a szokásos, június eleji virágzás követett. Az elmúlt 30 évben nem tapasztaltunk olyan forró és aszályos időjárást, mint  2022 nyarán, ám történelmi, első osztályú dűlőink az idei nehéz évjáratban is sikeresen bizonyították megbízhatóságukat. Üde, jó egyensúlyú, szép savérzetű száraz borok született, a jellegzetes Disznókő stílusban és minőségben, melyek jellegükben a a 2020-as évjárathoz hasonlóak.

Nagyon korai szüret

2022-ben a sokéves átlaghoz képest nagyon korán kezdtünk szüretelni

A száraz Furminthoz való szőlőt a sokéves átlaghoz képest nagyon korán, augusztus 31. és szeptember 7 között szüreteltük. Ehhez a borhoz idén a Kapi alacsonyabb lejtőiről származó szőlőiből a szokásosnál nagyobb arányú szüret mellett döntöttünk, s a különböző parcellákról szüretelt szőlőkből a borokat is külön-külön készítettük. A  teljesen érett, egészséges szőlők kézi szüretelése és szállítása a fürtök minőségének megőrzése érdekében kisméretű, 20 kg-os ládák használatával történt.  

 Friss és üde bor született

 Az egyes parcellák termését  külön-külön, nagyrészt közvetlenül, bogyózás nélkül, egész fürtösen préseltük, majd egy éjszakán át hagytuk ülepedni. Ezt követően rozsdamentes acéltartályokban 16-18 °C között szabályozott hőmérsékleten erjesztettük, s nem végeztünk almasavbontást.

A külön-külön készített furmint tételeket decemberben házasítottuk össze, majd az így született bort 3 hónapig rozsdamentes acéltartályokban érleltük finomseprőn. A bor 2023 márciusában került 750 ml-es tokaji palackokba, melyek könnyen nyitható, valamint a palack megbontása utáni tökéletes visszazárást biztosító, elegáns üvegdugót kaptak.  

A Disznókő Tokaji Furmint 2022 gyümölcsös, ugyanakkor jellegzetesen minerális, 100% furmintból készült száraz fehérbor. Színe szalmasárga, zöldes árnyalattal. Nagyon friss, gyümölcsös illatában mandula, fehér őszibarack, csonthéjas gyümölcsök és körte aromák. Ízében a nagyon friss, tónusos savakat szép teltség ellensúlyozza, kellemes állaggal. Hosszú és ásványos lecsengését leheletnyi édes érintés teszi még izgalmasabbá. 13,5%-os alkohol-, 2 g/l maradék cukor- és 5,9 g/l savtartalmával sportos elegancia jellemzi. 

Milyen ételekhez ajánljuk?

A Disznókő Furmint remekül párosítható a tenger gyümölcseihez, baromfihoz, vadszárnyasokhoz és salátákhoz is

A Disznókő Tokaji Furmint 2022 könnyen fogyasztható, rendkívül jó ivású bor, mely minden alkalomra tökéletes. Kiváló szomjoltó egy forró nyári napon, könnyű ételek tökéletes kísérője és nagyszerű választás egy barátokkal grillezős estéhez is. Kiváló aperitif, tökéletes kísérő a könnyű szósszal készített halas fogásokhoz (pl. hering), a tenger gyümölcseihez (kifejezetten osztrigához vagy kaviárhoz), de remekül párosítható baromfihoz, vadszárnyasokhoz és salátákhoz is. 

A Disznókő Tokaji Furmintot legjobb hidegen, 10°C fokon felszolgálni. Felbontás után érdemes azonnal elfogyasztani. Igyuk fiatalon, hogy friss gyümölcsössége és ásványossága a legjobban érvényesüljön.

Kóstolja meg nálunk a Borbutikban, vagy szerezze be online: