Egyéb kategória

Disznókő Tokaji Aszú 5 puttonyos 2012 – Ünneppé teszi a hétköznapokat

A klasszikus Disznókő-bor egyensúly, komplexitás, hosszú lecsengés. A Disznókő Tokaji Aszú 5 puttonyos a Disznókő-stílus megtestesülése, a maga tökéletes tisztaságában, mely ünneppé teszi a hétköznapokat.

Gazdag borokat adó évjárat

2012 szélsőségesen száraz és forró volt, többször is 40 ˚C fok közeli hőmérséklettel, ami korai érést és minden addiginál korábbi szüretet eredményezett. Bár a nemesrothadás viszonylag későn indult, az intenzív és addigi leggazdagabb botritiszesedés miatt az az egyik legtöbb aszúszemet adó évjáratban bíztunk. A túl magas páratartalom miatt azonban a vártnál kevesebb, ám jó minőségű, koncentrált aszúszemeket tudtunk szüretelni. 

Hosszú szüret, sok aszúszem válogatással

Az első aszú szőlőket a déli lejtők közepén a nagyon finoman botritizált és erősen összezsugorodott furmintból szeptember 11-én szedtük. A jelentős mennyiségű aszút szolgáltató zéta, melyet mindig elsőként szüretelünk, ebben az évben október elejéig egészséges maradt, így az aszúszedés első válogatása kizárólag furmint fajtából történt. Nagyon koncentrált, zsugorodott szemeket sikerült szüretelnünk.  

Az aszúszemek többsége a második válogatásból származik, amely október 12-től a hónap végéig tartott. A Furmint ültetvényünkben volt egy harmadik, bizonyos parcellákban negyedik válogatásunk is. 

A később kiválasztott aszú szőlőknek nagyon intenzív botritisz jellege volt; a bogyókat nagymértékben ellepte a gomba, meglehetősen lédúsak és tökéletes citrusos ízűek voltak. A fürtökből a töményebb aszúbogyókat egyenként választottuk ki az aszúkhoz, míg a többiből nagyon koncentrált, gazdag, késői szüretelésű borok készültek.

Ebben az évben a hárslevelű is csodás aszú szőlőt adott, amit csak október végén kezdtünk szüretelni, szemenkénti válogatással. A szüret a szokásosnál hamarabb, november 13-án ért véget. 

Csodás aszú született

A rendszeres, könnyű őszi esőzéseknek köszönhetően jó minőségű botritisz fejlődött a bogyókon, ám azok kevésbé ráncosodtak, így Sauternes stílusú aszúk születtek. 

Mivel az aszúszemek jelentős hányada volt botritisszel fedett, alapborban áztattuk őket fél napig, míg a legtöppedtebb aszúszemek erjedő mustba kerültek. A feltárást követően az erjesztés acéltartályokban történt. 225 literes tölgyfahordókban történő, két évig tartó érlelés után, 2015-ben palackoztuk. 

2012-es Disznókő Tokaji 5 Puttonyos aszúnk ragyogó, világos arany színű bor, mely tíz év elmúltával most még aromásabb.  Bársonyos textúra, őszibarack- és narancsvirágjegyek, aszaltgyümölcsös és mézes gazdag íz jellemzi. Elképesztően tartós utóíze fűszeres lecsengéssel búcsúzik. A kellemesen vaníliás-gyömbéres jelleg pedig igazán különlegessé teszi, melyet tovább fokoz a krémes szerkezet, valamint az intenzív, kerek savak és édesség közötti gyönyörű egyensúly. 12%-os alkohol-, 138g/l maradék cukor- és 6.6g savtartalmával egyszerre kerek és lendületes, friss, komplex és koncentrált. A Decanter World Wine Awards-on 93 pontot kapott, míg a Wine Enthusiast magazin 95 pontra értékelte. 

Milyen ételekhez ajánljuk? 

Az élénk savak által kiegyensúlyozott édességének köszönhetően az 5 Puttonyos Disznókő Tokaji Aszú önmagában fogyasztva is remek választás, de számos fogás mellett megállja a helyét. Ajánljuk jól lehűtve, frissítő aperitifként vagy az étkezés végén desszert helyett. Tökéletes kísérő a különféle szószokkal készült szárnyasokhoz, de kiváló a gombát vagy tenger gyümölcseit tartalmazó risotto mellé is. Csodás párost alkot az olyan Kelet-ázsiai, enyhén fűszeres ételekkel, mint pl. a thai zöld currys csirke. Tökéletes választás a kevésbé érlelt, nem túl sós kék sajtok mellé, némi gyümölccsel (sárgabarack, körte, gyümölcssaláta), vagy a gyümölcs alapú desszertekhez (pl. gyümölcstorta, mandarin szorbet) is. 

Annak érdekében, hogy a legfinomabb jellemvonásait is tökéletesen megmutassa, az 5 Puttonyos Disznókő Tokaji Aszút 11–13°C-ra hűtve ajánlatos fogyasztani. Frissességét a palack felbontása után hűtőszekrényben akár egy hétig is megőrzi.

Kóstolható nálunk a Borbutikban, vagy beszerezhető alábbi online partnereinknél:

Disznókő 

borbolt.hu 

borkereskedes.hu 

bor-pont.hu