Egyéb kategória

Kiváló pontszámokat adott borainknak James Suckling 

James Suckling, a világ egyik legbefolyásosabb és legelismertebb borkritikusa nemrégiben tette közzé honlapján kóstolójegyzeteit, melyekben a Disznókő Szőlőbirtok borait értékelte. Nagy örömünkre kiváló pontszámokat kaptunk.

Miért tartják az egyik legelismertebb szakembernek? 

James Suckling, mint a piacvezető amerikai Wine Spectator című tekintélyes borszakmai folyóirat korábbi vezetője, a világ jelentős borvidékeinek legszebb borairól szóló kóstolójegyzeteivel, cikkeivel és videóival hozzávetőleg 5 millió borrajongót ér el. Az elmúlt 4 évtizedben több mint 250 000 bort kóstolt és értékelt! Emellett borszakíróként és borszerető emberként rengeteg borprojektben vesz részt.

Suckling a legtöbb borkritikai értékeléshez hasonlóan 100 pontos rendszerben bírál, 90 feletti pontszámmal a kiváló, komplex és igazi élményt nyújtó borokat részesíti, míg a 95 pont feletti borokat olyan klasszikus, nagy borként, kötelező vételként ajánlja, melyből egy pohárral soha nem elég.  

Milyen értékelést kaptak boraink? 

DISZNÓKŐ ESZENCIA 2007

„Az életben csak egyszer adódó ritka élmény, mely tökéletesen megmutatja, milyen nagyszerű tud lenni a Tokaji Eszencia. A mély borostyán színű elixír olyan sűrű, mint a fekete méz, mégis kiegyensúlyozott a természetes savtartalomnak köszönhetően.”

Borkülönlegesség kristálykanállal – A Tokaji Eszencia titkai

DISZNÓKŐ TOKAJI ASZÚ ESZENCIA 2005 – 98 pont

„Intenzív, nagyon finom és rendkívüli összetettséggel rétegzett, a sötét aszalt sárgabarack, mandarin, édes papaya, aszalt datolyaszilva és sáfrány aromáival. Ízében viaszos, mégis olyan könnyed, élénk, friss savakkal rendelkezik, melyeknek köszönhetően sokkal kevésbé érződik édesnek, mint amilyen valójában. Homoktövis és kumquat a lecsengésben. Igazán könnyed és hosszú nektár, mely a következő pohárért kiált.”

DISZNÓKŐ TOKAJI 6 PUTTONYOS ASZÚ KAPI 2015 – 96 pont

Disznókő Kapi 6 Puttonyos Tokaji Aszú – A kivételes évjáratok bora

„Intenzív és koncentrált édes ananász, méhviasz, citrom, méz és tejszín. A behízelgő kortyot az ínycsiklandó savak ellensúlyozzák, melyek a szájat teljesen kitöltik, élénk és hosszú lecsengést adva.”

2015-ös Kapi Aszúnk elegáns, összetett bor, melyet tavaly év végén a Wine Enthusiast magazin is kiemelt, szerkesztői ajánlatnak választott, és 98 pontra értékelt. Tudta? A Disznókő Kapi 6 Puttonyos Tokaji Aszú csakis olyankor készül, amikor a dűlőben termett szőlő minősége egészen kiemelkedő, kivételesen tiszta, strukturált, friss, hosszú aszú születik. Tudja meg, mitől különleges a Kapi!

DISZNÓKŐ TOKAJI 5 PUTTONYOS ASZÚ 2013 – 95 pont

„A Tokaji Aszú nagyszerű példája, nagyon hosszú érlelhetőségének még a legelején. Lenyűgöző illatában citromkrém, aszalt őszibarack és kandírozott ananász. Gazdag és krémes, egy kis marcipános karakterrel, de ami még fontosabb, hogy élénk savai és finom tanninjai teszik igazán frissé. Kiváló egyensúly, hosszú, élénk lecsengés. 75% furmint, 15% zéta és 10% hárslevelű. Fenntartható gazdálkodásból.”

A Tokaji Aszú különleges ízutazás, sokkal sokrétűbb és komplexebb annál, hogy egyszerű desszertborként könyveljük el. De vajon mi az aszú szerepe a hazai gasztronómiában?

DISZNÓKŐ TOKAJI 6 PUTTONYOS ASZÚ 2016 – 94 pont

„Összetett, parfümös illatában aszalt sárgabarack, fehér nektarin, fehér szarvasgomba, bergamott, fehér bors és jázmin. Sűrű és édes, mégis kiegyensúlyozott. Fókuszált és rétegzett, fűszeres lecsengéssel.”

1413 DISZNÓKŐ TOKAJI ÉDES SZAMORODNI 2018 – 93 pont

A 1413 Disznókő Édes Szamorodni az egyik legnépszerűbb borunk

„Illata akár egy kiváló ananász és maracuja coulis, karamell krémmel. A szőlő gazdag édessége ellenére meglepően könnyű és elegáns. Hosszú és nagyon tiszta, elegáns lecsengés. Fenntartható gazdálkodásból.”

2018 az eddig ismert legmelegebb és legkorábban érő évjárat volt a Tokaji borvidéken – Milyen borokat adott?

DISZNÓKŐ INSPIRATION TOKAJI DRY 2018 – 92 pont

„Nagyon vonzó, főtt mangó és papaya aromák töltik ki a szép testet. Határozott és összetett, élénk savakkal, hosszú, ásványos, sós lecsengéssel. 78% furmint és 22% hárslevelű, 225 és 500 literes tölgyfahordóban érlelt. Fenntartható gazdálkodásból.”

Jól iható, egyensúlyos és elegáns bor, mely a hazai és nemzetközi gasztronómiába is számos módon illeszthető. Mit ajánl a séf a Disznókő Inspiration mellé?

DISZNÓKŐ TOKAJI SZÁRAZ SZAMORODNI 2015 – 91 pont

„Sós-diós karakterével és ropogós egyéniségével egy finom sherry-re emlékeztet. Az elegáns, közepes testhez a szájban mentolos hűvösség társul. Hosszú, enyhén sós, ásványos lecsengés. Furmint alapú cuvée, amelyet közel öt évig érleltek élesztőhártya alatt hordóban. Fenntartható gazdálkodásból. Fogyasztásra kész.”

Köszönjük az elismeréseket, és továbbra is azon dolgozunk, hogy a lehető legjobb borokat kínáljuk a Tokaji borvidék rajongói számára. Az értékelt borok kóstolhatók és beszerezhetők a birtok Borbutikjában, vagy megvásárolhatók alábbi online partnereinknél: 

Disznókő 

borbolt.hu 

borkereskedes.hu 

bor-pont.hu