Egyéb kategória

Disznókő Inspiration 2018 – Egyensúly és kifinomultság

A Disznókő Inspiration kisebb dűlőkön szüretelt szőlőből készült, melyben a furmint savait és ásványosságát szépen egészíti ki a hárslevelű selymessége. Jól iható, egyensúlyos és elegáns bor. 

Az eddigi legmelegebb évjárat

A 2018-as év az általunk eddig tapasztalt legforróbb és legkorábbi érést hozó évjárat volt a Tokaji borvidéken. A virágzás példátlanul hamar, május 14-én kezdődött, ami az eddig ismert legkorábbi virágzási időpont Tokajban.

A forró és száraz nyár szerencsére nagyobb hőhullámok, szélsőséges hőmérsékletek és perzselő napok nélkül zajlott le. Ennek köszönhetően a valaha feljegyzett legmelegebb évjáratot a legnagyobb mennyiségű hasznos hőmérséklet jellemezte a szőlő fejlődésének ezen fontos időszakában. 

A szőlő érése 5 héttel előzte meg az elmúlt tíz év átlagát. A nyári meleg és a korai érés ellenére a szőlő megőrizte savtartalmát, így friss és jó savgerincű száraz fehérborok születtek.

Korai szüret

2018 – Az eddig ismert legmelegebb évjárat

A furmint és hárslevelű alapanyagának betakarítása augusztus 30. és szeptember 4. között történt. Parcellánként, aprólékos, kézi válogatással szüreteltük a tökéletesen érett, magas cukortartalmú, jó savassággal bíró, egészséges fürtöket.  A szőlők szedése és szállítása a fürtök minőségének megőrzése érdekében kisméretű, 20 kg-os ládák használatával történt.  

Egyensúlyos, kifinomult bor született

A furmint szőlőt egészfürtösen, bogyózás nélkül préseltük, míg a hárslevelű nagy részét lebogyóztuk, és préselés előtt még néhány órán át héjon áztattuk. Minden tétel eltérő borászati eljárással készült, különböző fajélesztőkkel, illetve spontán erjesztéssel kísérletezve. Az erjesztés 2-5 éves, 225-500 literes hordókban történt, melyek közül néhányban spontán módon almasavbontás is lezajlott.  

Az erjesztéshez használt tölgyfahordókban a durva seprőről lefejtett borokat 6 hónapig érleltük. A különböző tételek házasítása 2019 áprilisában történt, majd végül a palackozásra 2019 novemberében került sor. A név arra a hosszú kísérletezésre és munkára utal, melynek végeredménye az Inspiration.

A 78 százalék furmintból és 22 százalék hárslevelűből készült Disznókő Inspiration 2018 halvány arany színű, fűszeres illata virágos és ásványos jegyekkel gazdagított, finoman fás. Fehérhúsú és csonthéjas gyümölcsök, banán, méhviasz és aszalt sárgabarack aromák jellemzik. Ízében citrusfélék, sárgabarack, ananász és fűszerek, sós érzettel a lecsengésben. A korty gazdag és telt, kellemes szerkezetű, leheletnyi tölgyfahordós karakterrel. A 14 százalékos alkoholt a 7 g/l friss sav és 2,6 g/l maradék cukor szépen ellensúlyozza. Hosszú és szívmelengető, egyensúlyos és kifinomult. 

Disznókő Inspiration 2018 – Szívmelengető, egyensúlyos, kifinomult

Milyen ételekhez ajánljuk?

A Disznókő Inspiration 2018 jól iható, szinte minden alkalomra tökéletes bor.  Kiváló aperitif, tökéletes kísérő a tenger gyümölcseihez és szárnyasokhoz, de remekül párosítható akár vadhússal, sertés- vagy borjúételekkel is. 

Legjobb hidegen, 10°C-on felszolgálni. Noha felbontás után pár napig még élvezhető, érdemes azonnal elfogyasztani. Frissessége és ásványos karaktere a legjobban fiatalon érvényesül, de fogyasztása 2-3 év palackos érlelés után is igazi élmény. 

Hamarosan érkezik az Inspiration 2019 is, ám a 2018-as évjárat addig is kóstolható nálunk a Borbutikban, vagy beszerezhető alábbi online partnereinknél:

Disznókő 

borbolt.hu 

borkereskedes.hu 

bor-pont.hu

címlapfotó: Wancey Wong