Egyéb kategória

Disznókő Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2013 – Különlegessé varázsolja a hétköznapokat!

Aszút kóstolni olyan, mint egy hosszú utazás, tele csodás élményekkel. Egyetlen kortyban koncentrálódik a gyümölcs tisztasága és az aszúszemek létrejöttéhez nélkülözhetetlen hajnali pára frissessége, az őszi nap simogató melege, a szőlők között susogó szellő titokzatossága. Mindez a Disznókő Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2013-ban olyan komplex ízvilágot és harmóniát alkot, mely különlegessé varázsolja a hétköznapokat.

Rekordmennyiségű aszúszemet adó évjárat

A hosszú tél és a késői rügyfakadás valamint virágzás miatt a szőlő az átlagosnál később kezdett érni is. A forró nyarat hűvösebb, esős szeptember követte, és a nemesrothadás is viszonylag későn indult meg. Szerencsére az intenzív és gazdag botritiszesedés varázslatos aszúszemeket eredményezett. 

Aszúinkhoz a szüretet szeptember 23-án kezdtük, majd november közepéig több helyen négyszeri, szemenként történő, gondos válogatással, rekordmennyiségű és kiváló minőségű aszúszemeket szüreteltünk. Ezek aromásak, illatosak, botritisszel gazdagon átszőttek voltak, melyeket jellemzően frissen erjesztett újborban áztattunk, amihez a szőlőt október végén szüreteltük. 

Csodás aszú született

Szemenként történő, gondos válogatással, rekordmennyiségű és kiváló minőségű aszúszemeket szüreteltünk

A legkoncentráltabb, leginkább töppedt aszúszemek a teljes mennyiségnek nagyjából a negyedét tették ki. Ezeket 50-50%-ban furmintot és hárslevelűt tartalmazó, erjedő mustba kevertük. A többi, ugyancsak intenzíven botritizálódott szemet az erjedés utolsó fázisában levő, ugyancsak furmint-hárslevelű alapborba áztattuk. Az áztatást és lassú préselést követően az erjedés rozsdamentes acélkádakban, illetve kis részben tölgyfahordóban történt. 

A 75 % furmint, 15 % zéta és 10% hárslevelű aszúszemekből készült bor mintegy 20 hónapig érlelődött 225 literes tölgyfahordókban, tradicionális, földalatti tokaji pincékben. A palackozásra 2016 júniusában került sor.  

A 2013-as Disznókő Tokaji 5 Puttonyos aszúnk ragyogó arany színű bor, mely most, tíz év elmúltával még aromásabb. Intenzív virágos illatában barackos, szilvás, nektarinos jegyek jellemzik. Gazdag és krémes, kellemesen kerek savakkal és citrusos aromákkal. 12%-os alkohol-, 156g/l maradék cukor- és 7.6g savtartalmával egyszerre kerek és lendületes, friss, komplex és koncentrált.

A legismertebb borkritikusokat is elvarázsolta

A Disznókő Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2013 kiváló értékeléseket kapott

A Disznókő Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2013 a legismertebb nemzetközi borkritikusokat is elvarázsolta, s az alábbi értékeléseket kapta:

Caroline Gilby – “Krémes vanília aromák érett körtével, akáccal és őszibarackkal. Zamatos és selymes, a birsalma és a méz tiszta és intenzív ízjegyeivel, valamint finom savakkal, amelyek egyensúlyt és nagyon hosszan tartó hatást biztosítanak. 19/20

Jeff Jenssen – Wine Enthusiast: „Sötét borostyán színű aszú a lonc, őszibarack és akácvirág illatával. Ízében a lóhere méz, körte és az édes sült alma köszönnek vissza. A savai gyönyörűen ellensúlyozzák az édességét. 96 pont

James Suckling: „Nagyszerű példája a Tokaji Aszú-nak, (nagyon hosszú) ideális érlelési potenciálja legelején. Lenyűgöző illatában citromkrém, aszalt őszibarack és kandírozott ananász. Gazdag és krémes bor marcipános karakterrel, és ami még fontosabb, élénk savak és finom tanninok teszik igazán frissítővé. Kiváló egyensúly jellemzi a nagyon hosszú és tiszta lecsengésnek köszönhetően. Fenntartható gazdálkodásból. 95 pont

Jancis Robinson: „Fiatalos és elegáns. Koncentrált, sűrű és feszes. Csodálatos frissesség és potenciál. Hosszú lecsengés. 18/20 pont

Milyen ételekhez ajánljuk? 

Tökéletes választás gyümölcs alapú desszertekhez is

Az élénk savak által kiegyensúlyozott édességének köszönhetően az 5 Puttonyos Disznókő Tokaji Aszú önmagában fogyasztva is remek választás, de számos fogás mellett megállja a helyét. Ajánljuk jól lehűtve, frissítő aperitifként vagy az étkezés végén desszert helyett. Csodás kísérője a különféle szószokkal készült szárnyasoknak, de kiváló a gombát vagy tenger gyümölcseit tartalmazó risotto mellé is. Remek párost alkot az olyan kelet-ázsiai, enyhén fűszeres ételekkel, mint pl. a thai zöld currys csirke. Tökéletes választás a kevésbé érlelt, nem túl sós kék sajtok mellé, némi gyümölccsel (sárgabarack, körte, gyümölcssaláta), vagy gyümölcs alapú desszertekhez (pl. gyümölcstorta, mandarin szorbet) is. 

A Disznókő Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2013 már fogyasztható, de rendkívül hosszú érési potenciállal rendelkezik. Annak érdekében, hogy a legfinomabb jellemvonásait is tökéletesen megmutassa, 11–13°C -ra hűtve ajánlatos fogyasztani. Frissességét a palack felbontása után hűtőszekrényben akár egy hétig is megőrzi. Kóstolható nálunk a Borbutikban, vagy beszerezhető alábbi online partnereinknél:

Disznókő 

borbolt.hu 

borkereskedes.hu 

bor-pont.hu