Egyéb kategória

Furminttal a pohárban egész februárban

Ha február, akkor furmint. Érdemes kimozdulni otthonról, hiszen számos izgalmas boros programon várjuk mindazokat, akik egy remek kikapcsolódás keretében közelebbről is megismerkednének a furmint sokszínűségével. 

Tizennégy évvel ezelőtt, mikor Kézdy Dániel életre hívta a Furmint Február mozgalmat, még méltatlanul kevés szó esett a furmintról, mára azonban a tél utolsó hónapja összefonódott ezzel a rengeteg lehetőséget tartogató szőlőfajtával. Februárban szerte az országban a furmint áll az éttermek, borkereskedők, borbárok érdeklődésének középpontjában. 

Furmint Február Nagy Kóstoló

Az egész hónapon át tartó rendezvénysorozat a tradíciókhoz híven a Furmint Február Nagy Kóstolóval kezdődik. A budai Hagyományok Házában birtokigazgatónk, Mészáros László és borászunk, Balogh Rita együtt mutatták be borainkat, birtokunkat, filozófiánkat – a látogatók így első kézből juthattak az őket érdeklő információkhoz.

A 13. Furmint Február Nagy Kóstoló azért is volt izgalmas a Disznókő Szőlőbirtok számára, mert idén először három olyan borunk is itt debütált, melyek majd csak a tavasszal kerülnek kereskedelmi forgalomba. A standunkhoz látogatók a 2022-es friss, gyümölcsös karakterű száraz Disznókő Furmint mellett a birtok legszebb szárazborokat adó területeiről származó boroknak házasításával készült, fahórdóban erjesztett Inspiration 2021-et, valamint a 2019-es évjáratú 1413 Édes Szamorodnit kóstolhatták. 

Szeretünk mesélni borainkról, birtokunkról, filozófiánkról

Jótékony célt szolgál a Furmint Február Miskolc

Aki nem jutott el a budapesti rendezvényre, vidéken is találkozhat, kóstolhat, koccinthat velünk! Február 10-én ötödik alkalommal rendezik meg a Furmint Február Miskolc sétáló kóstolót, melynek a Népkerti Vigadó ad otthont. Miskolc legelegánsabb boros eseményén Balogh Rita borászunk mutatja be debütáló borainkat, aki szívesen mesél birtokunkról és válaszol minden felmerülő kérdésre is.

A rendezvény a furmint népszerűsítése mellett jótékony célt is szolgál. A résztvevők kiváló borokat tartalmazó támogatói csomagok megvásárlásával az idén 200 éves Miskolci Nemzeti Színház javára adakozhatnak.  Az idei sétáló kóstolóra gasztronómiai kuriózumokkal is készül a programnak otthont adó Népkerti Vigadó: a furminthoz passzoló ételeket – sült malaccsászárt, kacsamáj mousse-t – kínálnak majd. 

Találkozzunk Debrecenben!

Debrecenben február 18-án, a Görögkatolikus Metropólia székházban várjuk a furmint rajongóit egy koccintásra. Itt közel 30 borászattal együtt kívánjuk a fajta sokszínűségét, termőhelyi karaktereit megmutatni. A kóstolóra látogatók Debrecenben is a különlegességnek számító, kereskedelmi forgalomban még nem kapható tételeinket kóstolhatják. 

A Furmint Februáron száraz furmintjaink debütáló évjáratai kóstolhatók

Disznókő Kapi Aszú Caroline Gilby MW mesterkurzusán

A Furmint Február immár nemzetközi mozgalommá vált. Olyan európai nagyvárosokban is szerveznek furmint ünnepeket, mint Berlin, London, Párizs és Temesvár.

Borainkat Temesváron február 16-án kóstolhatják az érdeklődők, míg február 20-án Londonban mutatjuk be a szakma és a sajtó képviselőinek borainkat. Az idei rendezvény a fantasztikus 2021-es évjárat száraz borainak világpremierje, de a résztvevők a Disznókő furmintból készült édesborainak teljes kínálatával is megismerkedhetnek. Külön öröm a számunkra, hogy a Disznókő 6 Puttonyos Kapi Aszú 2015 is szerepel Caroline Gilby (ő a világ mindössze 420 Master of Wine cím birtokosának egyike) által tartott mesterkurzuson, mely témája a terroir kifejezése a furmintban. 

Valentin-hétvége a birtokon 

Minden hónap második vasárnapján a Sárga Borház udvarán

Birtokunk festői látképével, magával ragadó hangulatával, kiváló boraival egész évben csodálatos élményt nyújt az ide látogatóknak. Érdemes betérnie hozzánk azoknak, akik a megszokottól eltérő módon ünnepelnének a Valentin-napot megelőző hétvégén. 

Február 12-én kerül megrendezésre a birtokon a Tokaj-Hegyalja Piac, ahol a környék termelőinek finomságai mellett a helybéli kézművesek használati- és ajándéktárgyaiból is válogathat. Az egykori présházból kialakított, klasszicista stílusú műemlék épületben található Sárga Borház étterem különleges menüvel készül, mely tökéletes kezdete vagy lezárása lehet egy, a borkészítés rejtelmeibe bepillantást nyújtó, pincelátogatással és borkóstolással egybekötött programnak. 

Válasszon különleges kóstolósorainkból! 

Válassza 6 borból álló, klasszikus borkóstoló sorunkat!

Borbutikunk hétköznapokon 10:00 -17:00 között, a Tokaj-Hegyalja Piac napján pedig 10:00-18:00-ig várja mindazokat, akik történelmi pincénkben szívesen kóstolnák meg borainkat. A Furmint Február kapcsán a száraz borok kedvelőinek friss, gyümölcsös birtokfurmintunkat vagy a furmint és hárslevelű házasításából készült Inspiration-t ajánljuk. A különlegességek iránt nyitott vendégeinknek javasoljuk a csak nálunk kóstolható, jótékonysági hárslevelűnket, a Visust, vagy a sherry borok ízemlékeit magán viselő száraz szamorodninkat, melynek testes és lendületes karakterét csodálatosan hosszú, fűszeres lecsengés teszi emlékezetessé. 

Az édes borok rajongóit késői szüretelésű boraink, szamorodnink vagy aszúink széles választéka várja. A Disznókő Klasszikus Tokaji Borsor mellett ízlésének és az alkalomnak megfelelően választhatja Eszenciakóstoló vagy Vertikális Aszúkóstoló sorunkat is, de akár saját kóstolósorát is összeállíthatja! A zökkenőmentes fogadtatás érdekében kérjük, a látogatás előtt előre jelentkezzen be. Látogatásról és kóstolásról érdeklődni a borbutik@disznoko.hu email címen, vagy a +36 30 2899 449-es telefonszámon lehetséges. Szeretettel és finom borokkal várjuk!