Egyéb kategória

Bemutatkozik az IWC aranyérmes Disznókő Tokaji Furmint Késői Szüret 2018

A Disznókő Tokaji Késői Szüret az első lépés a nagy tokaji édes borok világában. Intenzív gyümölcsaromákban tobzódó, kiváló egyensúlyú, nagyon élvezetes bor, mely könnyed frissessége megédesíti a pillanatot. 

Az eddigi legmelegebb évjárat bora

2018 az eddig ismert legmelegebb és legkorábbi érést hozó évjárat volt a Tokaji borvidéken. A virágzás példátlanul hamar, május közepén kezdődött, amit forró és száraz, ám szerencsére nagyobb hőhullámoktól, szélsőséges hőmérsékletektől és perzselő napoktól mentes nyár követett. Ez azt jelenti, hogy a szőlőt – fejlődésének fontos időszakában – nagy mennyiségű hasznos hőmérséklet érlelte. A nagy meleg és a korai érés ellenére a bogyók megőrizték savtartalmukat, így a Disznókő számára 2018 a kiváló minőségű édes borok évjárata lett. 

Korai szüret, koncentrált bogyókkal

Az érés 5 héttel előzte meg az elmúlt tíz év átlagát.  A finoman botritizált fürtöket, fürtrészeket, valamint a sokszor töppedt szőlőt október 10. és november 6. között válogattuk ki. 

2018 az eddigi legmelegebb év volt

Strukturált, friss és egyensúlyos bor született

Az egész fürtök egy részét bogyózás nélkül préseltük, míg a legkoncentráltabb fürtöket bogyóztuk, majd préselés előtt rövid ideig áztattuk. Az erjesztés acéltartályban történt, majd a bort 12 hónapon keresztül érleltük 225 literes tölgyfahordókban. A palackozásra 2020 szeptemberében került sor. 

A 85 százalék furmintból, 10 százalék hárslevelűből és 5 százalék zétából készült Disznókő Tokaji Furmint Késői Szüret 2018 mély aranysárga színű bor, mely intenzív illatában a körte, mandarin és csonthéjas gyümölcsízek jelentkeznek. Gazdag méz- és trópusi gyümölcs ízekkel kényezteti az ízlelőbimbókat. A közel 13 százalékos alkoholt és 138 g/l maradék cukrot a 6.14 g/l frissítő sav szépen ellensúlyozza. Telt és strukturált, nagyon élvezetes bor, némi tanninnal.

Nemzetközi sikerek

A Disznókő Tokaji Furmint Késői Szüret 2018-at a világ legszigorúbb, legpártatlanabb és legbefolyásosabb borversenyeként számontartott International Wine Challenge bírái aranyéremmel jutalmazták. Ez azért is nagy elismerés, mert a versenyre évente több mint 15 ezer bort neveznek a világ több mint 50 országából, s közülük mindössze 500 kap aranyérmet. 

A világ legnagyobb borversenye, a Decanter World Wine Awards, mely 5 éremmel díjazta borainkat, ezüstérmet adott neki, egyenes és karakteres borként jellemezve. 

Hogyan fogyasszuk? 

A Disznókő Tokaji Furmint Késői Szüret 2018 ideális kora esti ital

A Disznókő Tokaji Furmint Késői Szüret 2018 baráti vacsorák vagy családi ebédek tökéletes aperitifje, előételek mellett, vagy csak úgy, önmagában. Jól behűtve nagyszerűen enyhíti a nyári teraszok forróságát. Ideális kora esti ital és koktélként is kiváló. Nagyszerűen párosítható olyan csemegékhez, mint hajszálvékony sonkaszeletek, olívabogyó, aszalt paradicsom és pástétomok. Főételek közül a tenger gyümölcseihez, halakhoz, csirkékhez és enyhén fűszerezett étekhez passzol leginkább, de kecskesajthoz és gyümölcs alapú desszertekhez is fantasztikus. 

Legjobb hidegen, 11–13°C-ra hűtve felszolgálni. A palack felbontása után hűtőszekrényben két hétig biztosan friss marad. Frissessége és gyümölcsös karaktere a legjobban fiatalon érvényesül, de fogyasztása a palackozást követő 5 éven belül bármikor igazi élmény. 

A bort nemcsak a nemzetközi zsűri, de a fogyasztók is nagyon szerették, ezért már csak korlátozott mennyiségben érhető el. Jó hírünk, hogy a talán még ígéretesebb 2019-es évjárat is hamarosan kapható, s alábbi online partnereinknél beszerezhető:

Disznókő 

borbolt.hu 

borkereskedes.hu 

bor-pont.hu