Egyéb kategória

Disznókő vertikális aszúkóstoló Londonban

Több mint 17 kiemelkedő évjárattal várta a brit újságírókat a Disznókő és a Quinta do Noval kóstolója, melynek házigazdája a 67 Pall Mall borklub volt.

A pandémia óta ez volt az első olyan nagyszabású nemzetközi boros esemény, mely során a különleges helyszínen ilyen formában találkozhatott a szakma a bemutatásra kerülő tételekkel. A Christian Seely és Mészáros László szakmai előadásával fémjelzett rendezvény különlegességét többek között az adta, hogy a vertikális Disznókő aszúkóstolóval együtt ez volt a 2019-es Quinta do Noval évjárat premierje is.

Vertikális kósto – Az évjáratok lenyomata

A résztvevők a Disznókő Szőlőbirtok 2010 és 2017 között készült 5 puttonyos, és az 1999/2000/2010-es évjáratok 6 puttonyos aszúinak vertikális kóstolása során nem csak azt tapasztalhatták meg, milyen hihetetlen borokat ad a Tokaji borvidék, hanem azt is, hogy az aszú milyen fantasztikusan tisztán őrzi meg és adja vissza sok év múlva is egy-egy évjárat egyediségét.

A Disznókő Szőlőbirtok különleges termőterületének legtisztább kifejeződése a kivételes adottságú Kapi dűlőből származó aszúinkban jelenik meg a legszebben. Rendkívül ritka, dűlőszelektált borok ezek, melyek csakis azokban az években készülnek, amikor a Kapi dűlőben termett furmint aszúszemekben félreismerhetetlenül megmutatkozik a termőhely kivételessége. Kizárólag a legtökéletesebb furmint aszúszemekből és alapmustokból készítjük, igen csekély mennyiségben. A vertikális bemutatót az eddig mindössze négy évjáratban készült Kapi Aszúk kóstolásával zártuk.

Egy különleges termőterület legtisztább kifejeződése, kivételes évekből

Több elismert borszakértő is méltatta

Az eseményről és a Disznókő aszúiról közösségi média felületén több neves és elismert borszakértő is külön posztban emlékezett meg.

Caroline Gilby, Master of Wine az alábbiakat írta: „Néhanapján el kell menni egy kóstolóra, mely emlékeztet arra, milyen szerencsés is az ember a munkájával. Nagyon kevés tokaji pincészet tud ilyen vertikális kóstolót tartani – a Disznókő azon kevesek egyike, akik minden évben készítenek aszút. Egyszerűen zseniális, hogy összehasonlíthatom és szembeállíthatom őket egymással, és mint mindig, új dolgokat tanulhatok Tokajról Mészáros Lászlótól.”

Neal Martin, a vinous.com borkritikusa és borszakírója is nagy elismeréssel nyilatkozott borainkról, akárcsak Brad Horne, a winetimelondon borbírálója és borszakértője, aki így élte meg az eseményt:

„Hihetetlen kóstoló. Csaknem egy évtized borait kipróbálni és látni, hogy Tokaj nemcsak hihetetlen borokat ad, de mennyire évjárat specifikusakat is…. Mészáros Lászlóval, a Disznókő igazgatójával beszélgetve és kóstolva tényleg rájössz, milyen jelentősége van az évjáratnak és hogyan jelenik az meg a borban… az aszúbogyók és a Tokaji olyan borstílus, amiről talán hajlamosak vagyunk megfeledkezni, pedig olyan bor, mely mindig megérdemli a figyelmet.” Emellett a kóstolt borok sorából kiemeli a 2000-es „nagy évjárat” mellett a 2017-es aszút, és kedvenceként a Kapi 6 puttonyos 2015-öt említi annak különleges, elegáns és harmonikus jegyeivel.

 67 Pall Mall – A világ leghíresebb borklubja

A 67 Pall Mall a világ egyik legjobb borlistáját tudhatja magáénak. Fotó: 67 Pall Mall

Az úttörő londoni klub a világ legnagyobb és egyik legjobb borlistáját tudhatja magáénak, mely nemcsak a borrajongók, de a szakmabeliek elismerését is kivívta. Több mint 6000 bort kínálnak 52 országból, a lista folyamatosan változik, és állandóan bővülő borválasztékot biztosít a tagoknak. A 17 fős sommelier csapat tagjai közül sokan nemzetközi sommelier versenyek győztesei. A vendégek a forradalmian új Coravin technológiának köszönhetően 1200 különböző borból kérhetnek akár csak egyetlen pohárral.

A tagok a rendszeresen tartott mesterkurzusokon közelebbről is megismerkedhetnek a világ legnevesebb birtokaival, legszebb boraival és a legkiemelkedőbb évjáratok tételeivel.