Egyéb kategória

Milyen volt 2023 a Disznókő Szőlőbirtok életében?

2023 eseményekben gazdag, tartalmas év volt a Disznókő történetében. Alábbi összefoglalónkban az elmúlt év legemlékezetesebb mozzanatait, legfontosabb eseményeit és eredményeit gyűjtöttük össze. 

Idén is felkerültünk a világ Top100 borászatának listájára és több elismert szakmai rendezvényen egyedüli magyar borászatként képviselhettük hazánkat. A világ rangos borszakmai lapjaiban kiváló pontszámokkal értékelték a borainkat. Mindemellett birtokunk – immár hagyomány jelleggel – a hazai kulturális és sportélet egyes programjainak is rendszeres helyszínéül szolgált. Az alábbi összefoglalóban az elmúlt év legemlékezetesebb mozzanatait és eredményeit gyűjtöttük össze. 

A világ Top50 borászatában a Disznókő!

Nagy öröm számunkra, hogy a Disznókő Szőlőbirtok a World’s Best Vineyards megmérettetésen a 45. helyen végzett! Magyar borászat most először került fel a Top50-es listára, mely nem csupán a borokat értékeli, hanem a világ legjobb, páratlan látogatói élményeket nyújtó, egyedülálló borászati célpontjait díjazza. 

Kiváló pontszámokat kaptak boraink

James Suckling, a világ egyik legbefolyásosabb és legelismertebb borkritikusának társszerkesztője, Andrii Stetsiuk értékelte borainkat. Az exkluzív vertikális kóstolón birtokigazgatónkkal, Mészáros Lászlóval egy olyan több mint 30 borból álló borsort kóstolt, mely megmutatta kínálatuk sokszínűségét. A visszamenőleg a 2009-es évjáratig tartó vertikális Disznókő Eszencia kóstolót a szakember az életben egyszer adódó élményként jellemezte. Több borunknak is 95 feletti pontszámot adott, melyeket olyan klasszikus, nagy borként, kötelező vételként ajánl, amiből egy pohárral soha nem elég!  

Egyedüli magyar borászatként szerepeltünk a nemzetközi borszíntér neves szakmai rendezvényein

A nemzetközi borszíntér egyik legexkluzívabb eseményének számító Decanter Fine Wine Encounter NYC rendezvényén egyedüli magyar borként, „Special Wines” kategóriában szerepelt a Disznókő 5 Puttonyos Tokaji Aszú 2013. Az érdeklődők emellett a Wine Enthusiast által 98 pontra értékelt, mindössze 4991 egyedileg sorszámozott és szignált palackkal készült Disznókő 6 Puttonyos Kapi Aszú 2015 -t, a friss és üde, száraz Tokaji Furmint 2022-t, valamint a 1413 Édes Szamorodnit is kóstolhatták. 

December elején a kivételes francia borokat és pezsgőket felvonultató XII. Bourdeaux Tasting-en a nagyközönség mindössze három, a világ emblematikus borrégióiból származó, külföldi birtok borait is kóstolhatta. Megtiszteltetés számunkra, hogy az új-zélandi Rimapera-Edmond de Rothschild Heritage, valamint testvérbirtokunk, a Quinta do Noval mellett a szervezők a Disznókőt hívták meg, hogy borainkkal még különlegesebbé tegyük a rendezvényt. 

A Disznókő borok szépsége a Kínai fogyasztókat is elbűvölte

A Disznőkő aszúi olyan univerzális borok, melyeket szeretnénk, hogy a világ minden olyan asztalán és piacán jelen lennének, ahol a minőségi borokra igény van. A jelentős nyugat-európai és amerikai piacaink mellett az utóbbi időben Ázsiában Kína lett a legnagyobb és legfontosabb partnerünk, ahol több alkalommal is tartottunk borkóstolóval kísért mesterkurzusokat. 

A világ legjobb borlapjain szerepelnek a Disznókő borok 

Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy akárcsak az előző években, a “World’s Best Wine List Awards 2023” győzteseinek borlistáin is szerepelnek, így világszerte kóstolhatók a Disznókő borok. Amikor a világ legjobb éttermei, bárjai és szállodái világszerte minket választanak, az elismerése és komoly visszaigazolása mindannak a kitartó, következetes és kemény munkának, mely az elmúlt több mint 30 évben a Disznókő Szőlőbirtok csapatát jellemezte. 

A hazai csúcsgasztronómiában is jelen vagyunk! Újdonság a Disznókőtől az az amforában érlelt hárslevelű bor, mely kizárólag a MÁK Restaurantban kóstolható, s a degusztációs menübe is felkerült az ajánlott borpárosítások közé. 

A hazai Michelin-csillagos éttermek közül a Borkonyhában a 2015-ös évjáratú Kapi Aszúnk, míg a Rumour és Essencia éttermekben pedig a Sárga Borház Eszencia 2007 kóstolható. Michelin-csillagos desszertek kiegészítője a SALT-ban a Disznókő 6 Puttonyos Tokaji Aszú 2016, melyet két desszerthez is lehet kóstolni, emellett a magyar és a külföldi borpárosításban is szerepel.

Pozitív visszajelzések a nemzetközi sajtóból is

Tim Atkin MW „Cork Talk” című Podcastjában szerepelt Mészáros László, a Disznókő Szőlőbirtok igazgatója. A beszélgetés során szóba került a Tokaji borvidék történelme, a régió szüreti és borkészítési hagyományai, a birtok terroir-ja, szőlőfajtái, és a botritiszes borok, valamint az aszú titkai.

Nagy öröm számunkra, hogy a Disznókő Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2013-at a piacvezető BBC Good Food csapata által szerkesztett szakértői borkalauz, az olive magazine a legjobb magyar borok közé sorolta és így jellemezte: „Csodálatos édes tokaji, selymes és gazdag, érett sárgabarackkal, trópusi gyümölcsökkel, lonccal és a lime-lé frissességével.” 

Büszkék vagyunk rá, hogy a The Times and The Sunday Times oldalán a 2016-os Disznókő 6 Puttonyos Tokaji Aszút az „Öt legszebb desszertbor” egyikeként ajánlják, s így írnak róla:”Csábító, élénk, szantálfával és tömjénnel fűszerezett, égetett aranyszínű legenda, amely az édes borok királya és a királyok bora.”

Decanter magazin nagy évfordulók megünneplésére ajánlott borlistájába is bekerült a Disznókő Tokaji Aszú Eszencia 1993, mely igazi különlegesség a borok világában. Az aszúborok feszes, friss savszerkezetét egyesíti az eszenciák vastag, olajos, krémes szerkezetével, mézes jegyeivel és koncentrációjával. Nagyon gazdag bor, kifogástalan egyensúllyal és kifinomultsággal.

Ígéretes évjárat

A 2023-as év nagyszerű évjáratnak ígérkezik, melyet meleg időszakok és bőséges esőzések jellemeztek, ami kedvezett a botritizációnak.  Hasonló a legnagyobb Tokaji Aszú évjáratokhoz, például 2013-hoz, amikor az érés és a botritizáció viszonylag későn kezdődött, és a már érett, savakban mégis gazdag szőlőkön fejlődött ki. Száraz boraink gyümölcsösek, frissek és szép egyensúlyúak, melyek mellett gazdag, komplex aszúk születtek.

Vakok és gyengénlátók szüreteltek a Disznókő Szőlőbirtokon 

Immár hagyomány a Disznókő Szőlőbirtokon, hogy a Látás Világnapján vakok és gyengénlátók közösen szüretelnek. 2021-ben először készült el a Disznókő jótékony célra felajánlott bora, mely a szüretelők tiszteletére a VISUS nevet kapta, s címkéje Braille írással is olvasható. A bor eladásából származó bevételt a Vakok és Csökkentlátók Megyei Szervezetének ajánlottuk fel, s izgatottan várjuk, hogy új évjáratot készítsünk ebből a rendkívüli jótékonysági borból.

Fontos szerepet kap a sport és a kultúra is a birtok életében

Szinte kezdetektől részesei lehetünk annak a színes, minőségi programkínálatnak, magyar és külföldi előadók, népszerű együttesek produkcióinak, amit a Zempléni Fesztivál nyújt. Idén a Szélkiáltó Együttes Hymnus a Borhoz című előadásában bort dicsőítő népdalokat, valamint a magyar költészetben található borral, a borivással kapcsolatos műveket élvezhették a hozzánk látogatók.    

Októberben tizedik alkalommal került megrendezésre a Disznókő Tokaj Futókör terepfutóverseny és 3. Hegyi Váltófutó Magyar Bajnokság, melyek házigazdája birtokigazgatónk volt.  A versenyen mini-, kis- és félmaratoni távon, illetve félmaratoni váltóban lehetett indulni. A célba érkezők az egyedi befutóérem mellett egy üveg finom Disznókő bort is kaptak, és Sárga Borház Étterem is megvendégelte őket.

Idén is nagy sikere volt a Tokaj-Hegyalja Piacnak, mely 2012 óta minden hónap második vasárnapján a Disznókő Szőlőbirtokon, a Sárga Borház udvarán kapcsolja össze a Tokaji Borvidéken és annak 50 kilométeres körzetében működő termelőket és kézműveseket a tokaji borok színvonalához méltó minőségű termékeket kereső fogyasztókkal. 

Az előző évekhez hasonlóan októberben ismét érintette a Tokaji borvidéket az a rally verseny, melynek útvonala többek között a Disznókő Szőlőbirtokot is érinti. A szőlőtőkék között kijelölt gyorsasági versenyre festői környezetben, látványos nézői pontokkal és finom borokkal vártuk az autóversenyzés rajongóit.

Fontos számunkra az az életszemlélet, mely összefoglalja az olyan egyszerű dolgokban rejlő szépséget, mint a különleges találkozások és vendéglátás öröme, valamint a természetben közösen eltöltött idő adta feltöltődés. Ezek az élmények pedig tovább fokozhatók egy pohár finom bor mellett, mely annak a tudásnak és kultúrának a megtestesítője, ami évszázadok óta szorosan összekapcsolódik az itt élő emberek történetével és életmódjával. A Disznókő Szőlőbirtok elkötelezett abban, hogy ezeket az értékeket mindenki számára ismertté, érdekessé és elérhetővé tegye a jövőben is.