Egyéb kategória

Milyen volt 2022 a Disznókő Szőlőbirtok életében?

2022 eseményekben gazdag, tartalmas év volt a 30. születésnapját ünneplő Disznókő történetében. Alábbi összefoglalónkban az elmúlt év legemlékezetesebb mozzanatait, legfontosabb eseményeit és eredményeit gyűjtöttük össze. 

A birtok fennállásának 30. évében több új borunk is debütált, a világ legrangosabb borversenyein és borszakmai lapjaiban pedig igen magas pontszámmal értékelték a borainkat. Idén is felkerültünk a világ Top100 borának listájára és több elismert szakmai rendezvényen egyedüli magyar borászatként képviselhettük hazánkat. Mindemellett birtokunk – immár hagyomány jelleggel – a hazai kulturális és sportélet egyes programjainak is rendszeres helyszínéül szolgált. Az alábbi összefoglalóban elmúlt év legemlékezetesebb mozzanatait, legfontosabb eseményeit és eredményeit gyűjtöttük össze. 

Bemutattuk a birtok új kereskedelmi igazgatóját

Januártól a Disznókő Szőlőbirtok kereskedelmi igazgatójaként Ujfalussy Szabolcs koordinálja és fejleszti szőlőbirtokunk a világ 50 országára kiterjedő kereskedelmi feladatait, az anyavállalat AXA Millésimes munkatársaival összehangoltan. Szőlészmérnöki végzettsége, hazai és nemzetközi kereskedelmi és marketing tapasztalatai, valamint kiváló angol és spanyol nyelvtudása mind garanciát jelentenek arra, hogy immár közösen öregbítsük tovább a Disznókő hírnevét a világban. 

Visus – A Disznókő jótékony célra felajánlott Hárslevelűje

Tavasszal piacra került új száraz borunk, a mindössze 300 palackkal készült Disznókő Visus Hárslevelű 2021 jótékony célt támogat. 2013 óta hagyományos esemény a birtokon, hogy látó és nem látó emberek együtt szedik a szőlőt, de ez az első alkalom, hogy a szüret eredményeként bor is készült. A szüretelők tiszteletére VISUS néven, Braille írással is olvasható címkével piacra kerülő hárslevelűről a hazai és külföldi sajtó is megemlékezett. A bor eladásából származó bevételt a Vakok és Csökkentlátók Megyei Szervezetének ajánlottuk fel, s az ezt szimbolizáló borítékot az idei vakszüreten adtuk át. 

Disznókő Kapi 2017 – Új legenda születik?

A Disznókő Szőlőbirtok 30. évfordulójára a rendkívül ritka és különleges Disznókő Kapi Tokaji 6 Puttonyos Aszú 2017 -es évjáratával készültünk, mely tökéletesen megmutatja a termőhely kivételességét, az általunk képviselt minőséget és a Disznókő stílus káprázatos frissessége jellemzi. A nagysikerű nemzetközi bemutatón a résztvevők a Kapi előző évjáratait is megismerhették, míg a Gundel Palota Erzsébet Királyné Báltermében tartott hazai premieren a megszűnt aszú eszencia folytatásának számító VPTS 2017 is bemutatkozott. 

A birtok születésnapjáról a Tokaji Borlovagrend idei zárórendezvényén is megemlékeztünk. A patinás Gerbeaud Café-ban a nemzetközi Aszú Napot az elmúlt 30 évből válogatott Disznókő aszúkkal ünnepeltük.  

Kiváló pontszámokat kaptak boraink

A Disznókő lett a világ legszigorúbb borversenyeként ismert IWC legeredményesebb magyar pincészete 2022-ben, mely megmérettetésről boraink 3 érmet hoztak el, míg a Decanter World Wine Awards 5 éremmel jutalmazta munkánkat. 

James Suckling, a világ egyik legbefolyásosabb és legelismertebb borkritikusa is értékelte a borainkat. A Disznókő Eszencia 2007-et az életben egyszer adódó élményként jellemezte, és több borunknak is 95 feletti pontszámot adott, melyeket olyan klasszikus, nagy borként, kötelező vételként ajánl, melyből egy pohárral soha nem elég!  

Disznókő Furmint a világ 100 legjobb bora között

Nagy öröm számunkra, hogy akárcsak tavaly, idén ismét egyedüli magyar borként, a világ 100 legjobb bora között szerepel egy borunk! Külön érdekesség, hogy nem valamelyik édes borunk, hanem a Disznókő Tokaji Furmint 2020 került fel a Wine Spectator Top 100 listájára.  

A világ legjobb borlapjain szerepelnek a Disznókő borok 

Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy akárcsak az előző években, a “World’s Best Wine List Awards 2022” győzteseinek borlistáin is szerepelnek, így világszerte kóstolhatók a Disznókő borok. Amikor a világ legjobb éttermei, bárjai és szállodái világszerte minket választanak, az elismerése és komoly visszaigazolása mindannak a kitartó, következetes és kemény munkának, mely az elmúlt 30 évben a Disznókő Szőlőbirtok csapatát jellemezte. 

Egyedüli magyar borászatként a nemzetközi borszíntér neves szakmai rendezvényein

Az idén több szakmai rendezvényen is egyedüli magyar borászatként képviselhettük hazánkat. Ilyen volt a spanyol Magnificat, ahova mindössze 55 prémium pincészet kapott meghívást, és több mint 1800 szakembernek mutathattuk be borainkat. 

A nemzetközi borszíntér egyik legexkluzívabb eseményének számító, immár 25. alkalommal megrendezésre kerülő Decanter Fine Wine Encounter London gyűjtői tételként ajánlotta borainkat. Mindössze 20 válogatott pincészet egyikeként, az úgynevezett Cellar Collection Room-ban, a Disznókő 5 Puttonyos Tokaji Aszú különböző évjáratain keresztül mutathattuk be aszúink hosszú fejlődési ívét.  

December elején a kivételes francia borokat és pezsgőket felvonultató XI. Bourdeaux Tasting-en a nagyközönség mindössze négy, a világ emblematikus borrégióiból származó, külföldi birtok borait is kóstolhatta. Megtiszteltetés számunkra, hogy egy toszkán és egy új-zélandi borászat, valamint testvérbirtokunk, a Quinta do Noval mellett a szervezők a Disznókőt hívták meg, hogy borainkkal még különlegesebbé tegyük a rendezvényt.  

Pozitív visszajelzések a nemzetközi sajtóból is

A Le Figaro népszerű borrovatában a világ leghíresebb borászatainak képviselőivel készítenek rövid, ám annál érdekesebb riportokat. Júniusban birtokigazgatónkat, Mészáros Lászlót kérdezték. 

„Disznókő: Tokaj arany vezérfonala” címmel a The World of Fine Wine című díjnyertes bormagazin oldalán írt hosszú cikket a neves borszakíró, Simon Field MW az aszúkészítés rejtelmeiről, birtokunkról és borainkról. 

„Ezeket a borokat mindenkinek meg kell kóstolni, akinek az édes borokról csak a cukor jut az eszébe. Nagy valószínűséggel az első korty után beléjük szeret…” – írja a Terre de Vins című francia bormagazin „Disznókő: Arany fakad a tokaji vulkánokból” című cikkében. 

Nagy öröm számunkra, hogy a több brit életmód magazin és a neves borkritikus, Olly Smith is Disznókő aszút javasol a karácsonyi menü mellé, míg a BNN Bloomberg üzleti tanácsadó híroldal „Az 50 legjobb bor 50 dollár alatt” című cikkében befektetésnek ajánlja a 2013-as Disznókő 5 Puttonyos Tokaji Aszút. 

Korán kezdődő szüret

Bízunk benne, hogy szép eredményeket fognak elérni a 2022-es évjáratból származó boraink is. Az idei volt eddigi történetünk során a második legkorábban kezdődő szüret, s bár az aszály miatt a mennyiség kevesebb, 2022 igen jó évjáratnak ígérkezik, melynek részleteivel később bővebben is jelentkezünk.

Fontos szerepet kap a sport és a kultúra is a birtok életében

Nagy öröm számunkra, hogy szinte kezdetektől részesei lehetünk annak a színes, minőségi programkínálatnak, magyar és külföldi előadók, népszerű együttesek produkcióinak, amit a Zempléni Fesztiválnyújt. Idén a Budafoki Dohnányi Zenekar művészeinek, Nagy Szilviának és Nagy Veronikának könnyed, hegedűre és csellóra írt koncertjét élvezhették a hozzánk látogatók.     

Idén is nagy sikere volt a Tokaj-Hegyalja Piacnak, mely 2012 óta minden hónap második vasárnapján a Disznókő Szőlőbirtokon, a Sárga Borház udvarán kapcsolja össze a Tokaji Borvidéken és annak 50 kilométeres körzetében működő termelőket és kézműveseket a tokaji borok színvonalához méltó minőségű termékeket kereső fogyasztókkal. 

Októberben kilencedik alkalommal került megrendezésre a Disznókő Tokaj Futókör terepfutóverseny, melynek házigazdája birtokigazgatónk, Mészáros László. A versenyen mini-, kis- és félmaratoni távon, illetve félmaratoni váltóban lehetett indulni. A célba érkezők az egyedi befutóérem mellett egy üveg finom Disznókő bort is kaptak, és Sárga Borház Étterem is megvendégelte őket.

Az előző évekhez hasonlóan novemberben ismét a Zempléni-hegységben és a Tokaji borvidéken zajlott az a rally verseny, melynek útvonala többek között a Disznókő Szőlőbirtokot is érinti. A szőlőtőkék között kijelölt gyorsasági versenyre festői környezetben, látványos nézői pontokkal és finom borokkal vártuk az autóversenyzés rajongóit. 

Fontos számunkra az az életszemlélet, mely összefoglalja az olyan egyszerű dolgokban rejlő szépséget, mint a különleges találkozások és vendéglátás öröme, valamint a természetben közösen eltöltött idő adta feltöltődés. Mindez az élmény pedig tovább fokozható egy pohár finom bor mellett, mely tulajdonképpen annak a tudásnak, művészetnek és kultúrának a megtestesítője, mely évszázadok óta szorosan összekapcsolódik az itt élő emberek történetével és életmódjával. A Disznókő Szőlőbirtok ezt szeretnénk mindenki számára ismertté, érdekessé és elérhetővé tenni a jövőben is.